ßßß
 
            
         2- 3 serca wieprzowe ok 600 g
2- 3 serca wieprzowe ok 600 g 1 fenkuł1 marchewkaziele angielskielistek laurowy tymianeksólpieprzpieprz ziołowy50 g masła2 łyżki śmietany 22%1 szkl kaszy jaglanej1 łyżka masłarzeżucha ogrodowa lub natka pietruszkiSerca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
1 fenkuł1 marchewkaziele angielskielistek laurowy tymianeksólpieprzpieprz ziołowy50 g masła2 łyżki śmietany 22%1 szkl kaszy jaglanej1 łyżka masłarzeżucha ogrodowa lub natka pietruszkiSerca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
 Opublikowany w
Opublikowany w