Wykonanie

2- 3
serca wieprzowe ok 600 g

1 fenkuł1
marchewkaziele angielskielistek laurowy tymianeksólpieprzpieprz ziołowy50 g
masła2 łyżki
śmietany 22%1 szkl
kaszy jaglanej1 łyżka
masłarzeżucha ogrodowa lub
natka pietruszkiSerca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać
marchewkę w całości, kilka ziaren
ziela angielskiego,
listek laurowy i ugotować do miękkości.
Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać
masło.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry.
Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić
ziele angielskie i
listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością
wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać
śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić
solą i
pieprzem oraz
pieprzem ziołowym.Na patelni rozpuścić
masło i wrzucić pokrojone
serca, przyrumienić je przez kilka minut.Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk
kaszy, kilka plasterków
marchewki i porcję
serc. Można posypać
rzeżuchą ogrodową lub
natką pietruszki.


Opublikowany w