ßßß
Składniki :0,5 kg prawdziwków2 kotlety karkowe100 ml śmietany 18 %1 liść laurowy2 ziele angielskie1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki lubczyku1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól, pieprz+ kluski śląskiemasło1 cebulaPrzygotowanie :Grzyby dokładnie oczyszczam, kroję.Do garnka wkładam grzyby i posiekaną cebulę. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję 2 łyżki masła. Na wolnym ogniu , mieszając duszę 30 minut. Po około 10 minut dolewam wody tak by grzyby nie przywarły do dna garnka.Kotlety rozbijam, obsypuję majerankiem, tymiankiem, lubczykiem i pieprzem ziołowym.Obsmażam na oleju. Dodaję uduszone grzyby, dolewam wody. Pod przykryciem duszę około 40-50 minut.Dodaję śmietanę, mieszam i odparowuje sos.Podaję mięso polane sosem z kluskami śląskimi.