ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na drożdżowym spodzie

Szarlotka na drożdżowym spodzie

nazwa

Wykonanie

ciasto
200 g mąki
30 g margaryny
1 łyżka cukru
10 g drożdży
1 jajko
szczypta soli
80 ml mleka
3- 4 jabłka
wiórki kokosowe na kruszonkę
1/4 kostki margaryny
1 szkl mąki
pół szkl cukru
do formy tłuszcz i wiórki kokosowe
Mąkę przesiać, i wsypać do miski. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta i wygnieść ciasto w misce. Ciasto wyrob ione odkleja się od miski i od ręki.
Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych.
Z mąki margaryny i cukru przygotować kruszonkę.
Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp 175 st.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/03/szarlotka-na-drozdzowym-spodzie.html