900 g schabu na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)2 l wodypół szkl soli1 łyżka soli peklowejlistki lauroweziele angielskiepieprz ziarnistysuszone morele ok 100gposypka ;2 łyżeczki gorczycy białej2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzemłyżeczka oreganoWymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.