ciastomąka 600 g2 jajka1 margarynawoda ok 3/4 szkl na krem 400 g śmietany3/4 szkl cukru pudru1 galaretka wiśniowajabłka do ciasteczekZ mąkiwody i jajek zagnieść ciasto luźne jak na pierogi, rozwałkować lekko położyć rozpłaszczoną margarynę na środek i zwijać jak ciasto francuskie, składać kilkukrotnie i wałkować. Schłodzić. Ciasto przekroić na pół, z jednej połowy wyciąć paski i nawinąć na rurki, posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem, Upiec na zloty kolor ok 30 min 180 stDrugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółeczka , do środka każdego wkładać cząstki jabłka .Upiec na złoty kolor . Posypać cukrem pudrem.Krem do rurek.Galaretkę rozpuścić w ok 3/4 szkl wrzątku. Śmietanę ubić , dodać cukier i cienkim strumieniem dodać galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i nadziać rurki. Polać dekoracyjnie polewą czekoladową.