Wykonanie
800 gr
ozorków wieprzowych1
cebula2
marchewkikawałek
selera ok 100 gr
ziele angielskie 3-4 ziarna
listek laurowysól2 łyżki
musztardy200 ml
śmietany1 łyżka
mąkiOzorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać
wodą i zagotować. Pierwszą
wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać
sebulę marchewkę i
seler oraz
ziele angielskie i
listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z
kórki z ozorków, pokroić w plastry.
Wywar przecedzić i dodać
śmietanę wymieszaną z
mąką i
musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną
marchewkę i
seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować. Podawać z
kaszą gryczaną.
Sałatka wedle uznania.