ßßß
Pierożki i rogaliki są efektem mojego eksperymentu produkcji ciasta krucho- drożdżowego. Okazuje się bowiem , że wcale nie trzeba mieć w lodówce mleka , śmietany, a nawet jajek by powstały cudownie mięciutkie ciastka. Ciasto wyrasta w lodówce , w obróbce jest dość luźnie jednak nie ma najmniejszego problemu z wywałkowaniem go na placek i lepieniu pierożków.Gorąco polecam gdyż znikają tak szybko jak się pieką.4 i 1\2 szklanki mąki pszennej tortowej1\4 kostki świeżych drożdży3\4 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki cukru1 łyżka cukru pudrukostka masła lub margaryny do pieczenia ( bardzo zimnej )cukier do posypaniakwaśny dżem do nadziewania , u mnie z czerwonej porzeczkiMąkę wsypać do miski razem z cukrem pudrem , w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier wlać do mąki , na wierzch zetrzeć na tarce bardzo zimne masło lub margarynę. Zagnieść ciasto i przykryte folią spożywczą odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie zagnieść je ponownie rozwałkować podsypując mąką , wykrawać kółeczka i nadziewając sklejać pierożki. Każde ciastko otoczyć w cukrze i piec 15 minut w 180 stopniach.MOJE RADYzamiast wody w wersji de lux polecam śmietanę 18 % na prawdę można użyć dobrej jakości margaryny do pieczeniaponieważ każda mąka jest inna proponuję powolne wlewanie rozczynu drożdżowego by nie rozrzedzić zbyt ciastata ilość cukru jest wystarczająca,każde ciastko i tak jest otoczone cukremnajlepiej sprawdza się kwaskowy dżem lub konfitura lecz możecie nadziać pierożki czym tylko chcecienależy pilnować czasu pieczenia gdyż ciastka pieką się bardzo szybkoto ciasto idealnie pasuje na struclę makową