Wykonanie
Witajcie! Korzystając z wolnego czasu upiekłam wczoraj Kopiec Kreta z
Malinami. Wyszedł bardzo smaczny. Poniżej przedstawiam przepis wraz ze zdjęciami mojego autorstwa.

(Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm)*4
jajka*120 g
masła lub
margaryny*120 g
cukru*
cukier waniliowy*150 g
mąki*czubata łyżeczka
proszku do pieczenia*3 łyżki
kakaoNadzienie:*
galaretka owoce leśne*500 ml
śmietany kremówki*50 dag
malin
Przygotowanie:1.
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć na gładką masę i ucierającdodawać
cukier i
cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać
żółtka.Połączyć wszystkie składniki.

2.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i
kakao a następnie przesiaćdo utartej masy i dokładnie wymieszać.

3. Ubić
białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

4. Ciasto rozsmarować w natłuszczonej i posypanej
bułką tartątortownicy. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.

5.Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i zaznaczyć nożem ok. 2 cmmargines. Środek ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm.W
między czasie przygotować
galaretkę z połowy ilości
wody i wystudzić.

6.Dookoła wgłębienia wyłożyć
maliny. Jeżeli
owoce nie są wystarczająco słodkie można posypać je
cukrem pudrem.

7.Schłodzoną
śmietanę ubić, a następnie połączyć z gęstniejącą
galaretką. Krem rozłożyć na malinach tworząc kopułę.

8.Wydrążonym i pokruszonym
ciastem posypać krem i lekko docisnąć.

9. Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

10. Mniam! Smacznego!