Wykonanie
W końcu postanowiłam wypróbować słynny pull apart bread, postanowiłam zrobić go w wersji wytrawnej z pesto i
fetą, a do jednego dołożyłam
pomidora i muszę wam przyznać, że chlebek wyszedł przepyszny więc jak tylko będziecie
mieli ochotę na upieczenie
chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Składniki :-20 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 2/3 szklanki
mleka- 2 szklanki
mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej)- 1
jajko- 5 łyżek
oliwy- 1 łyżeczka
soli- pół szklanki pesto (ja zmiksowałam
szpinak,
słonecznik,
oliwę i
czosnek)- pół opakowania
serka arla apetina fetaPrzygotowanie :zaczyn : pokruszyć
drożdże i wsypać
cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym)
mlekiem i dodać 1 łyżkę
mąki odstawić na 15 minut, aż zwiększą dwukrotnie swoją objętośćNastępnie w misce wymieszać
mąkę,
sól,
oliwę,
jajko i zaczyn wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąć otoczyć w
mące i rozwałkować na duży kwadrat, pokroić ciasto na małe kwadraty (mogą być nierówne) każdy posmarować pesto i posypać
fetą, kwadraty układać na blaszce, ja do jednego
chlebka dodałam
pomidora, piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni.