Wykonanie
Witam !Tym razem chcialbym wam zaprezentowac propozycje na np sobotni obiad z rodziną , posiłek który na pewno urozmaici wasze menu domowe . Jestem przekonany ,ze trafi to w podniebienia waszych dzieci jak i partnera.No to do dzieła !Składniki ;* De volaille-pojedyncza piers z.
kurczaka-
sól-
pieprz-
papryka słodka oraz ostra-
natka pietruszki-
ser żółty-
masłoDo opanierowania oczywiscie potrzebujemy
mąke ,
jajko , oraz
bułkę tartą.* Gratin-
ziemniaki (2 na porcje)-
jajko-
smietane-
zioła prowansalskie-
ser pleśniowy ( może być żółty )-
sól pieprz- gałka muszkatałowa
Na samym początku zabieramy się za obranie
ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo w osolonej wodzie. Następną czynnością którą należało by wykonać jest przygotowanie
piersi z kurczaka (myjemy ,suszymy , kroimy na 2 części wzdłuż a następnie na pół aby wyszly nam mniej wiecej kwadraty. ) teraz czas na przykrycie folią
śniadaniową miesa i rozbicie go w jak najcieńszy kawałek , czym cieńsze
mięso tym wieksze prawdopodobieństwo, że kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego
mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki
masło,
ser żółty oraz
natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a
potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno..Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie
ziemniaków.Zakładamy boki na
masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu .Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy kostki do zewnątrz . Teraz czas na ugniatanie w ten sposób kotletów. Zrobione kotlety trzeba opanierować w
mące jajku i
bułce tartej trzeba mocno formowac w ten sam sposób a następnie powtórzyć jeszcze raz pamiętając aby mocno zagnieść kotleta.Odstawiamy aby odpoczą na
boku i rozgrzewamy głęboki tłuszcz na dużym gazie, i gdy wrzucimy okruszek
bułki tartej i zacznie skwierczeć zmniejszamy ogien i partiamy smażymy kotlety do złoto brązowego koloru.
Ziemniaki ostudzone kroimy w talarki skład wkładamy do miski zalewamy jajkiemy wymieszanym z
smietaną na 4
ziemniaki (średniej wielkości) 1
jajko,
przyprawy mieszamy w misce z
ziemniakami i zalewą , wkładamy do miseczek żaroodpornych i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni do zrumienienia następnie dodajemy do piekarnika kotlety i posypujemy
ziemniaki serem . Wyciągamy wszystko jednocześnie gdy
ser sie zrumieniu .Życzę smacznego !