ßßß Cookit - przepis na Kotlet De volaille wraz z gratin pleśniowym.

Kotlet De volaille wraz z gratin pleśniowym.

nazwa

Wykonanie

Witam !
Tym razem chcialbym wam zaprezentowac propozycje na np sobotni obiad z rodziną , posiłek który na pewno urozmaici wasze menu domowe . Jestem przekonany ,ze trafi to w podniebienia waszych dzieci jak i partnera.
No to do dzieła !
Składniki ;
* De volaille
-pojedyncza piers z.kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka słodka oraz ostra
- natka pietruszki
- ser żółty
- masło
Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą.
* Gratin
- ziemniaki (2 na porcje)
- jajko
- smietane
- zioła prowansalskie
- ser pleśniowy ( może być żółty )
- sól pieprz
- gałka muszkatałowa
Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo w osolonej wodzie. Następną czynnością którą należało by wykonać jest przygotowanie piersi z kurczaka (myjemy ,suszymy , kroimy na 2 części wzdłuż a następnie na pół aby wyszly nam mniej wiecej kwadraty. ) teraz czas na przykrycie folią śniadaniową miesa i rozbicie go w jak najcieńszy kawałek , czym cieńsze mięso tym wieksze prawdopodobieństwo, że kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno..
Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków.
Zakładamy boki na masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu .
Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy kostki do zewnątrz . Teraz czas na ugniatanie w ten sposób kotletów. Zrobione kotlety trzeba opanierować w mące jajku i bułce tartej trzeba mocno formowac w ten sam sposób a następnie powtórzyć jeszcze raz pamiętając aby mocno zagnieść kotleta.
Odstawiamy aby odpoczą na boku i rozgrzewamy głęboki tłuszcz na dużym gazie, i gdy wrzucimy okruszek bułki tartej i zacznie skwierczeć zmniejszamy ogien i partiamy smażymy kotlety do złoto brązowego koloru. Ziemniaki ostudzone kroimy w talarki skład wkładamy do miski zalewamy jajkiemy wymieszanym z smietaną na 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 jajko, przyprawy mieszamy w misce z ziemniakami i zalewą , wkładamy do miseczek żaroodpornych i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni do zrumienienia następnie dodajemy do piekarnika kotlety i posypujemy ziemniaki serem . Wyciągamy wszystko jednocześnie gdy ser sie zrumieniu .
Życzę smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2014/12/kotlet-de-vollail-wraz-z-gratin.html