ßßß Cookit - przepis na Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki.

Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki.

nazwa

Wykonanie

Witam,
W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach.
By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy:
Łosoś:
* filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób)
*sól, pieprz
*cytryna
Risotto:
* 1 szklanka ryżu
* 2 szklanki bulionu
* kieliszek białego wina
* ok 40 g masła
* 1/2 cebuli
* estragon (wg uznania)
* 1 cytryna
* pieprz (najlepiej biały)
Sałatka:
*roszponka
*pomidorki koktajlowe
*ser mozzarella
*sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) )
Przejdźmy więc do przygotowania:
Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem i posypujemy świeżo startą skórką z 1/3 cytryny. Odstawiamy by ryba przeszła przyprawami.
W garnku roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe !
W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy ją na drugą stronę i smażymy max 5-6 min. Musimy uważać, żeby jej nie spalić i żeby nie była wysuszona!
Po usmażeniu odkładamy łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął (1-2 min).
Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem!
Wykładamy na talerz z sałatką, risotto i łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny i gotowe!
Gorąco polecam do tej kolacji kieliszek (lub dwa :) ) białego wina.
Buon Appetito!! :D
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2014/12/osos-z-cytrynowym-risotto-i-saatka-z.html