Wykonanie
Witam,W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach.By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy:
Łosoś:* filet z
łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób)*
sól,
pieprz*
cytrynaRisotto:* 1 szklanka
ryżu* 2 szklanki
bulionu* kieliszek
białego wina* ok 40 g
masła* 1/2
cebuli*
estragon (wg uznania)* 1
cytryna*
pieprz (najlepiej biały)
Sałatka:*
roszponka*
pomidorki koktajlowe*
ser mozzarella*
sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) )Przejdźmy więc do przygotowania:
Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy
solą i
pieprzem i posypujemy świeżo startą skórką z 1/3
cytryny. Odstawiamy by
ryba przeszła
przyprawami.W garnku roztapiamy połowę
masła, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy
ryż oraz
estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy
wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący
bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez
ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy
cytryny i otartą skórkę z 1 całej
cytryny. Gdy
ryż będzie al dente dodajemy szczyptę
pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę
masła, mieszamy i risotto gotowe !W międzyczasie oczywiście smażymy
łososia. Na rozgrzaną patelnie (z
olejem) wrzucamy
rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy ją na drugą stronę i smażymy max 5-6 min. Musimy uważać, żeby jej nie spalić i żeby nie była wysuszona!Po usmażeniu odkładamy
łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął (1-2 min).
Roszponkę rozkładamy na talerzach,
pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną
mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim
sałatkę dopiero przed samym podaniem!Wykładamy na talerz z
sałatką, risotto i
łososia. Dekorujemy cząstkami
cytryny i gotowe!Gorąco polecam do tej kolacji kieliszek (lub dwa :) )
białego wina.
Buon Appetito!! :D