Wykonanie
Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z
czekoladą jest bardzo wyjątkowe.Obecnie mamy sezon na ciasta z
jabłkami więc polecam sprawdzony przepis.Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)SKŁADNIKI:2 kg
jabłek4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 kostki
margaryny3
żółtka1 szklanka
cukru3 łyżki kwaśnej
śmietany1 tabliczkę
czekolady deserowej4 łyżki
śmietany 18 %+ 2 łyżki
cukru i 1 łyżka
cynamonuWYKONANIE:Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją
masłem i posypać
bułką tartą.Obieramy
jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy
jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam
jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy
jabłka na bok przykrywając ściereczką.Następnie przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie.Kroimy
margarynę w większą kostkę i dodajemy do
mąki z
proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy.W osobnej miseczce łączymy ze sobą
żółtka,
cukier i
śmietanę, a następnie przekładamy do
mąki i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolicie wyrobione.Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Należy rozwałkować jedną część stosownie do wymiarów formy (ja miałam formę o wymiarach 36cmx25cm ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Następnie wyciskamy z
jabłek nadmiar soku i przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy
cukrem i
cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na
jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :)Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut.Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy
czekoladę w kąpieli
wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr
wody, następnie przelewam
wodę do garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której
daje czekoladę i
śmietanę. Powoli
czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)Pycha :)Życzę smacznego wszystkim, którzy będą
mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę :)