Wykonanie
Ostatnio bardzo zasmakowałam w różnego rodzaju daniach z dodatkiem
soczewicy. Czasami staram się nią zastępować
mięso i w niektórych przypadkach nawet bardziej mi smakuje.To właśnie jeden z tych przypadków, gdzie zwykłe kotlety można zastąpić tymi z
soczewicy i podać je z pysznym
sosem pomidorowym z
ricottą.

Składniki:150-200 g
soczewicy czerwonej2 puszki
pomidorów krojonych
ser ricotta- połowa opakowania (około 125 g)kawałek
mozzarelliząbek
czosnkumała
cebulabułka tartazioła prowansalskie,
sól,
pieprzoliwa lub
olejSoczewicę płuczemy pod
wodą i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podczas gotowania
soczewicy przygotowujemy sos. Na rozgrzany
olej wrzucamy sprasowany lub posiekany w drobną kostkę
czosnek oraz pokrojoną
cebulę. Gdy
cebulka się zeszkli dodajemy 2 puszki
pomidorów, 2 łyżki
ziół prowansalskich, szczyptę
soli i
pieprzy i chwilę gotujemy. Gdy
soczewica będzie już gotowa, odcedzamy ją, przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki
bułki tartej, jedną łyżkę
oleju oraz szczyptę
soli i
pieprzu. Wszystko mieszamy łyżką do czasu połączenia wszystkich składników. Z tak przygotowanej
soczewicy formujemy małe kotleciki lub kuleczki (tutaj polecam wersję z kotlecikami gdyż łatwiej się je smaży) i smażymy je na rozgrzanym
oleju z obu stron do czasu osiągnięcia chrupiącej panierki. Wszystkie kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wcześniej przygotowanym
sosem pomidorowym. Układamy je tak, aby były przykryte sosem i posypujemy całość startą
mozzarellą. Całość zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Tak przygotowane kotleciki w sosie możemy jeść
solo lub z dodatkiem
ryżu czy
kaszy. Smacznego! :)