ßßß
Składniki:150-200 g soczewicy czerwonej2 puszki pomidorów krojonychser ricotta- połowa opakowania (około 125 g)kawałek mozzarelliząbek czosnkumała cebulabułka tartazioła prowansalskie, sól, pieprzoliwa lub olejSoczewicę płuczemy pod wodą i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy przygotowujemy sos. Na rozgrzany olej wrzucamy sprasowany lub posiekany w drobną kostkę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy 2 puszki pomidorów, 2 łyżki ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzy i chwilę gotujemy. Gdy soczewica będzie już gotowa, odcedzamy ją, przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki bułki tartej, jedną łyżkę oleju oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy łyżką do czasu połączenia wszystkich składników. Z tak przygotowanej soczewicy formujemy małe kotleciki lub kuleczki (tutaj polecam wersję z kotlecikami gdyż łatwiej się je smaży) i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron do czasu osiągnięcia chrupiącej panierki. Wszystkie kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Układamy je tak, aby były przykryte sosem i posypujemy całość startą mozzarellą. Całość zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Tak przygotowane kotleciki w sosie możemy jeść solo lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Smacznego! :)