Wykonanie
Przyznam, że moje spotkania z
kaczką nie należały kiedyś do zbyt częstych. Chyba zraziłam się pierwszą próbą upieczenia całej
kaczki kilka lat temu - totalna porażka :( Dlatego początkującym w kuchni nie polecam zaczynać od całej
kaczki, lepiej zająć się piersią, czy skrzydłem.Dziś opiszę bardzo prosty sposób, w jaki możemy upiec właśnie kaczą pierś.I uwaga, dla wszystkich, którzy uważają, że
mięso musi się piec godzinami mała przestroga...
kaczka robi się sucha, a zarazem niedobra gdy za długo trzymana jest w piecu. Naprawdę wystarczy obsmażyć i 20-30 minut w piekarniku.Przepis na
mięsko (procja dla 2 osób):2 piersi z
kaczki po ok 250-300g100 ml czerwonego
wytrawnego winałyżka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy w
oliwek4 ząbki
czosnku2 gałązki
rozmarynu2 ziarenka
ziela angielskiego1
listek laurowy2 ziarenka
pieprzusól morskaZe składników wymienionych powyżej robimy marynatę. Piersi z
kaczki zanurzamy w marynacie na 48 godzin.Po tym czasie dokładnie posypujemy
solą morską i smażymy ze wszystkich stron, a następnie wkładamy w rękaw do pieczenia, jeszcze posypujemy
solą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Po 20 minutach otwieramy folię i przez około 10 minut dajemy się skórce przyrumienić.Po wyjęciu z piekarnika kroimy
ostrym nożem na cienkie plasterki, możemy polać plasterki sosem, w którym piekły się piersi.Doskonale pasować będzie modra
kapusta i pieczone/smażone talarki z
ziemniaków.

Kosz przygotowania: 25 złotychCzas przygotowania: 40 minut bez marynatyStopień trudności: średnie, ponieważ
kaczkę bardzo łatwo jest przesuszyć