ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki pieczona w soli

Pierś z kaczki pieczona w soli

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że moje spotkania z kaczką nie należały kiedyś do zbyt częstych. Chyba zraziłam się pierwszą próbą upieczenia całej kaczki kilka lat temu - totalna porażka :( Dlatego początkującym w kuchni nie polecam zaczynać od całej kaczki, lepiej zająć się piersią, czy skrzydłem.
Dziś opiszę bardzo prosty sposób, w jaki możemy upiec właśnie kaczą pierś.
I uwaga, dla wszystkich, którzy uważają, że mięso musi się piec godzinami mała przestroga... kaczka robi się sucha, a zarazem niedobra gdy za długo trzymana jest w piecu. Naprawdę wystarczy obsmażyć i 20-30 minut w piekarniku.
Przepis na mięsko (procja dla 2 osób):
2 piersi z kaczki po ok 250-300g
100 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy w oliwek
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
sól morska
Ze składników wymienionych powyżej robimy marynatę. Piersi z kaczki zanurzamy w marynacie na 48 godzin.
Po tym czasie dokładnie posypujemy solą morską i smażymy ze wszystkich stron, a następnie wkładamy w rękaw do pieczenia, jeszcze posypujemy solą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Po 20 minutach otwieramy folię i przez około 10 minut dajemy się skórce przyrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, możemy polać plasterki sosem, w którym piekły się piersi.
Doskonale pasować będzie modra kapusta i pieczone/smażone talarki z ziemniaków.
Kosz przygotowania: 25 złotych
Czas przygotowania: 40 minut bez marynaty
Stopień trudności: średnie, ponieważ kaczkę bardzo łatwo jest przesuszyć
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/11/piers-z-kaczki-pieczona-w-soli.html