Wykonanie
Witajcie kochani!Dawno nic dla Was nie pisalam, ale nie bylo kiedy i nie bylo jak. Jednak przez ten czas moja kuchnia nie swiecila pustkami. Dzisiaj wracam z pysznym przepisem na ciasto.Ciasto:* 250g
masla,* 150g
cukru,* 200g
maki pszennej,* 1,5 lyzeczki
proszku do pieczenia,* 4
jajka,* 4 lyzki
mleka,* 3 lyzki
kakao,* 2 lyzki
kawy rozpuszczalnej,* 1 opakowanie
cukru waniliowego.Masa:* 1/2 l.
mleka,* 6 lyzek
kaszy manny,* 200g
masla,* 150g
cukru,* 250g wiorkow
kokosowych,* 1 opakowanie
cukru waniliowego.Polewa:* 200g
gorzkiej czekolady,* 100ml
smietany 30%.Ciasto:
Maslo zmiksowac z
cukrem. Dodawac po jednym
jajku. Nastepnie do masy przesiac
make z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Zmiksowac mase
maslana, pozostale suche skladniki i
mleko. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Piec 25 min. w temp. 180st.Masa: W podgrzanym
mleku ruzpusc
maslo. Dodaj
kaszke manne i
cukier, dokladnie wymieszaj. Gotuj ok. 2-3minuty, wsyp
wiorki kokosowe. Jeszcze goraca mase wylej na lekko ostudzone ciasto.Polewa:
Czekolade polam na kawalki i rozpusc w
smietanie w kapieli
wodnej. Nastepnie wylej na ostudzone ciasto. Gdy polewa lekko stezeje wstaw calosc do lodowki (najlepiej na noc).Smacznego!PS. Ze wzgledu na duza ilosc
cukru waniliowego, ja ograniczylam ilosc zwyklego
cukru w
masie i
ciescie i wyszlo w sam raz. ;-)