Wykonanie
Witajcie!Lista swiatecznych potraw juz przygotowana. Bedzie pysznie, jak co roku. :) Obiecuje, ze podziele sie wszystkimi przepisami, jednak wszystko w swoim czasie.Dzisiaj zdradze Wam jedna z moich slodkich tajemnic swiatecznych, a mianowicie przepis na przepyszny kompot korzenny. Dzieki temu, ze zawiera
owoce cytrusowe,
imbir i
cynamon jest aromatyczny i rozgrzewajacy (idealny na mrozne wieczory).Skladniki:* 200g suszonych
sliwek,* 2
jablka,* 40g
miodu,* 1
pomarancza (bez skorki),* 20g
imbiru,* 1
banan,* 5g
cynamonu,* 4
gozdziki,* 1/4
laski wanilii,* 200g
cukru (ja
daje mniej),* ok.1,5l.
wody.
Sliwki pokroic na polowki.
Jablka obrac, pokroic w cwiartki.
Pomarancze i
banana pokroic w plastry.
Imbir obrac i zetrzec na drobnej tarce.Do duzego garnka wlac
wode, wrzucic wszystkie
owoce i
przyprawy. Gotowac na wolnym ogniu ok. pol godzinki. Po tym czasie sprobowac i doslodzic do smaku wedle uznania.Smacznego!