ßßß
Na bazarach pełno śliwek. Małe, duże, fioletowe, czerwone, okrągłe, podłużne - czyste szaleństwo! Aż grzech nie korzystać z tych pyszności. Dlatego my staramy się wykorzystać śliwki gdzie tylko się da. Tym razem śliwki w wydaniu wytrawnym.Mięso, śliwki i aromatyczny sos. Świetne jesienne danie. Polędwiczki z dodatkiem sera nie są przesuszone, a szynka parmeńska nadaje im wyrazistości. Śliwkowy sos z dodatkiem korzennych przypraw pachnie obłędnie. Naprawdę polecam.Potrzebujesz:Mięso:500 g polędwiczki wieprzowej,60 g sera camembert,200 g szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej,1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy,sól,pieprzSos:300 g śliwek umytych i wypestkowanych (użyłam węgierki ale mogą być każde inne),1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżka miodu,1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (pomiń jeśli nie masz),1/3 łyżeczki mielonej ostrej chili,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,sól,pieprzWykonanie:Polędwiczkę pokrój na 2 cm plastry, rozbij na cieńsze filety, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Na środku każdego filecika połóż cząstkę sera i zwiń mięso w rulonik a następnie owiń go plasterkiem szynki (nie trzeba używać wykałaczek).Pozostałe składniki sosu umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Odstaw.Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Włóż roladki i smaż około 5 minut z jednej strony, następnie przekręć na drugą stronę i smaż znów około 5 minut. Pozostałe dwie strony obsmaż jeszcze przez jakieś 2 minuty na każdą stronę.Gotowe roladki zdejmij na talerz (większe roladki możesz jeszcze chwilę podsmażyć). Na patelnię po roladkach przełóż śliwki i smaż około 2 minut na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Wlej przygotowany wcześniej sos i całość zagotuj. Na koniec dołóż mięso i całość podgrzej. Podawaj z ryżem lub kaszą np. jaglaną.



Smacznego!*Przepis z moimi zmianami ze strony www.kwestiasmaku.com