Wykonanie

Na bazarach pełno
śliwek. Małe, duże, fioletowe, czerwone, okrągłe, podłużne - czyste szaleństwo! Aż grzech nie korzystać z tych pyszności. Dlatego my staramy się wykorzystać
śliwki gdzie tylko się da. Tym razem
śliwki w wydaniu wytrawnym.
Mięso,
śliwki i aromatyczny sos. Świetne jesienne danie.
Polędwiczki z dodatkiem
sera nie są przesuszone, a
szynka parmeńska nadaje im wyrazistości.
Śliwkowy sos z dodatkiem
korzennych przypraw pachnie obłędnie. Naprawdę polecam.Potrzebujesz:
Mięso:500 g
polędwiczki wieprzowej,60 g
sera camembert,200 g
szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej,1 łyżka
masła + 1 łyżka
oliwy,
sól,
pieprzSos:300 g
śliwek umytych i wypestkowanych (użyłam węgierki ale mogą być każde inne),1 łyżka
soku z cytryny,2 łyżki
sosu sojowego,1 łyżka
miodu,1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu (pomiń jeśli nie masz),1/3 łyżeczki mielonej ostrej
chili,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprzWykonanie:Polędwiczkę pokrój na 2 cm plastry, rozbij na cieńsze filety, oprósz delikatnie
solą i
pieprzem. Na środku każdego filecika połóż cząstkę
sera i
zwiń mięso w rulonik a następnie
owiń go plasterkiem
szynki (nie trzeba używać wykałaczek).Pozostałe składniki sosu umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Odstaw.Na patelni rozgrzej
oliwę z
masłem. Włóż roladki i smaż około 5 minut z jednej strony, następnie przekręć na drugą stronę i smaż znów około 5 minut. Pozostałe dwie strony obsmaż jeszcze przez jakieś 2 minuty na każdą stronę.Gotowe roladki zdejmij na talerz (większe roladki możesz jeszcze chwilę podsmażyć). Na patelnię po roladkach przełóż
śliwki i smaż około 2 minut na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Wlej przygotowany wcześniej sos i całość zagotuj. Na koniec dołóż
mięso i całość podgrzej. Podawaj z
ryżem lub
kaszą np. jaglaną.





Smacznego!*Przepis z moimi zmianami ze strony www.kwestiasmaku.com