Wykonanie

Dziś zdecydowanie coś na szybko.
Serowy, ciepły, kremowy sos do grzanek. świetnie sprawdza się przy oglądaniu filmu, ale też
daje radę jako przystawka na miłej kolacji. Ważne aby był ciepły bo gdy zastygnie staje się
serkiem na kanapki :)Tak wiec potrzebujemy:Kostkę
sera typu goudaPół kostki
sera typu
cheddar2 ząbki
czosnku1/4 kostki
masłazioła najlepiej świeże,
tymianek,
pietruszkakurkuma,
sól,
pieprz,
ostra paprykaśmietana 30% ok.100 ml
bagietkaoliwa z oliweknie konieczna ale nadaje fajny posmak - troszkę
parmezanu.Zaczynamy od wstawienia piekarnika na ok 180 stopni. Gdy już będzie nagrzany wkładamy pokrojone w małe porcje
bagietki, skropione
oliwą z oliwek i ewentualnie posypane
parmezanem. Pieczemy do uzyskania chrupkości i rozpuszczenia
parmezanu. Do garnka wrzucamy
masło i odrobinę
oliwy z oliwek oraz starte na tarce o grubych oczkach
sery. Dodajemy 50 ml
śmietany i na malutkim ogniu mieszamy do rozpuszczenia
sera. Musimy bardzo uważać, by masa nam się nie zważyła. Do masy wlewamy tyle
śmietany by stworzyła nam się konsystencja lejącego, dość gęstego sosu. Wyłączamy sos, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobno posiekane
zioła,
sól,
pieprz,
paprykę. (Można dodać ale nie jest to konieczne odrobinę
kurkumy aby nadać potrawie bardziej żółty kolor). Polecam stawianie potrawy w taki sposób, by pod nią można było umieścić Tealight'a by sos był cały czas ciepły. I gotoweSmacznego:)