Składniki:300 g świeżego szpinakujedna średnia cebula150 ml śmietany 18%70 g sera gorgonzolaząbek czosnkułyżka masłasól i pieprzgarść świeżej mięty250 g makaronudwie garście rukoliPrzygotowanie:Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.Umyty i przebrany szpinak wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij go i umieść w misce z zimną wodą i lodem. Gdy się wystudzi odcedź go i przełóż na patelnię z cebulą. Duś wszystko razem pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij przykrywkę i odparuj pozostałą wodę.Do odparowanego szpinaku dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Smaż przez chwilę.Na patelnię wlej śmietanę. Uważaj aby się nie zważyła. Aby tego uniknąć na chwilę zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj szpinak ze śmietaną.Do sosu dodaj gorgonzolę. Mieszaj do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści.Całość dopraw pokrojoną w cienkie paski miętą, solą i pieprzem.Do ugotowanego al dente makaronu dodaj sos. Danie najlepiej smakuje z rukolą. Dodaj jej po wyłożeniu makaronu na talerz.Smacznego!