ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300 g świeżego szpinaku
jedna średnia cebula
150 ml śmietany 18%
70 g sera gorgonzola
ząbek czosnku
łyżka masła
sól i pieprz
garść świeżej mięty
250 g makaronu
dwie garście rukoli
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Umyty i przebrany szpinak wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij go i umieść w misce z zimną wodą i lodem. Gdy się wystudzi odcedź go i przełóż na patelnię z cebulą. Duś wszystko razem pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij przykrywkę i odparuj pozostałą wodę.
Do odparowanego szpinaku dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Smaż przez chwilę.
Na patelnię wlej śmietanę. Uważaj aby się nie zważyła. Aby tego uniknąć na chwilę zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj szpinak ze śmietaną.
Do sosu dodaj gorgonzolę. Mieszaj do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści.
Całość dopraw pokrojoną w cienkie paski miętą, solą i pieprzem.
Do ugotowanego al dente makaronu dodaj sos. Danie najlepiej smakuje z rukolą. Dodaj jej po wyłożeniu makaronu na talerz.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/09/makaron-ze-szpinakiem-i-gorgonzola.html