ßßß
Przepis na blachę 24x24.Jednak moim zdaniem na mniejszej wyjdzie jeszcze lepiej.Składniki na spód:2 tabliczki czekolady z chrupkami (u mnie Fin Carre Crusti Chock z Lidla)1 tabliczka czekolady mlecznej1 opakowanie herbatników w czekoladzie60g masłaPrzygotowanie spodu:Czekolady razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Należy jednak pamiętać, aby miseczka nie stykała się z wodą, ponieważ czekolada ulegnie zważeniu. Do roztopionej masy wystarczy dodać pokruszone drobno herbatniki i całość wylać na wcześniej zabezpieczoną blachę. Z racji tego, iż moja blacha ma tendencję do przeciekania wyłożyłam ją folią spożywczą, a następnie aluminiową. Ta kombinacja spisała się na medal! Blachę wkładamy do lodówki na ok. 40 minut. W tym czasie możemy przygotować masę serową.Składniki na górę ciasta1 kg twarogu z wiaderka1 szklanka wiórków kokosowych1 szklanka cukru pudru300ml dobrze schłodzonej śmietany 36% (kremówka)4 łyżeczki żelatyny0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowePrzygotowanie masy:Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i pozostawić do ostudzenia (pamiętajmy o tym, że żelatyna nie może być zimna, ponieważ może stracić swoje właściwości). Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli po prostu na bitą śmietanę. W osobnej misce ucieramy ser z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi, po połączeniu się składników wlewamy porcjami rozpuszczoną żelatynę i również miksujemy (pamiętajmy o tym, aby była ciepła, nie gorąca.. to bardzo ważne). Na samym końcu dodajemy partiami bitą śmietanę i łączymy ją z serem szpatułką. Mikser pozbawiłby masy powietrza i ciasto byłoby niskie. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki.Po zastygnięciu masy serowej wylewamy na nią chłodną galaretkę truskawkową (2 galaretki na 700ml wrzącej wody) i ponownie chowamy do lodówki.
Po kilku godzinach nasz sernik jest gotowy do zjedzenia, a wagi łazienkowe do schowania. Jednak od czasu do czasu każdemu z nas należy się słodka bomba. Smacznego!