ßßß

W chwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, zmieniłam krem czekoladowo - twarożkowy jak to jest w oryginalnym przepisie, na masę z bitej śmietany i mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami.
SKŁADNIKISPÓD (forma 22 x 22 cm)300 g ciastek typu oreo60 g masła200 g śmietany 36%500 g serka mascarponeszklanka cukru pudru2 łyżki żelatynyPONADTO500 g truskawek2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE:SpódCiasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.Masa mascarponeŻelatynę rozpuścić w 0,5 szklany goręcej wody odsawić do przestygnięcia.Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita na sztywno cały czas miksując po łyżce dodajemy, mascarpone. Do masy serowej dodać ostudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę mascarpone i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Umyte oraz odszupułkowane truskawki ułożyć na masie mascarpone i zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.

