ßßß Cookit - przepis na Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Na ten przepis wpadłam już w zeszłym roku ale zanim się rozpędziłam szparagi zniknęły ze sklepów. Ale w tym roku już się udało :) Myślę, że to na pewno nie jest ostatnie danie z zielonymi szparagami w roli głównej. Przepis pochodzi ze wspaniałego błoga, którego Wam polecam, prowadzonego przez Edith .
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego około 270-370 g
pęczek zielonych szparagów (około 10-12 sztuk)
250 g mozarelli
100 g wędzonego boczku w plastrach
10 pomidorków koktajlowych
1 jajko
ser: parmezan lub cheddar
świeże zioła: bazylia, pietruszka, koperek
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładam na blasze. Zawijam brzeg i smaruję go rozbełtanym jajkiem.Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.na 15 minut.
Szparagi myję i odcinam końcówki. Boczek kroję w w paski i podsmażam do mocnego zrumienienia. Pomidorki kroję na połówki. Mozarellę w plastry.
Kiedy ciasto już będzie podpieczone układam na nim przygotowane wcześniej składniki. Najpierw rozkładam mozarellę. Następnie szparagi układam naprzemiennie i dodaję pomidorki i boczek. Na wierzchu posypuję świeżymi ziołami.
Wstawiam do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję tartym serem.
Warto podać z czerwonym winem.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2015/05/tarta-z-ciasta-francuskiego-ze.html