Na ten przepis wpadłam już w zeszłym roku ale zanim się rozpędziłam szparagi zniknęły ze sklepów. Ale w tym roku już się udało :) Myślę, że to na pewno nie jest ostatnie danie z zielonymi szparagami w roli głównej. Przepis pochodzi ze wspaniałego błoga, którego Wam polecam, prowadzonego przez Edith .Składniki:opakowanie ciasta francuskiego około 270-370 gpęczek zielonych szparagów (około 10-12 sztuk)250 g mozarelli100 g wędzonego boczku w plastrach10 pomidorków koktajlowych1 jajkoser: parmezan lub cheddarświeże zioła: bazylia, pietruszka, koperekWykonanie:Ciasto francuskie rozkładam na blasze. Zawijam brzeg i smaruję go rozbełtanym jajkiem.Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.na 15 minut.Szparagi myję i odcinam końcówki. Boczek kroję w w paski i podsmażam do mocnego zrumienienia. Pomidorki kroję na połówki. Mozarellę w plastry.Kiedy ciasto już będzie podpieczone układam na nim przygotowane wcześniej składniki. Najpierw rozkładam mozarellę. Następnie szparagi układam naprzemiennie i dodaję pomidorki i boczek. Na wierzchu posypuję świeżymi ziołami.Wstawiam do piekarnika na kolejne 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypuję tartym serem.Warto podać z czerwonym winem.