Wykonanie
Danie to przygotowywane było w trakcie warsztatów w Akademii Smaku Siemens pod przewodnictwem Konrada Birka. Pracując z Konradem można sporo nauczyć się, przyjrzeć się, jak w sposób wyjątkowo sprawny i krótko można przygotować dwa dania dla 30 osób. Sporo
ziół i różnych dodatków użytych do przygotowania tej potrawy sprawiło, że podany sos dodatkowo podkreślił jeszcze bardziej smak serwowanej
polędwicy.Składniki dla 4 osób:8 medalionów z
polędwicy wołowej (każdy po 80 gram)2 łyżki
oleju rzepakowego do smażeniakilka gałązek świeżego
tymiankupieprz czarny grubo mielony,
sól morska200 ml czerwonego wytrawnego
Porto12 obranych
szalotekkilka gałązek świeżego
tymianku8 suszonych
śliwek1 laska
cynamonu1 łyżka
zielonego pieprzu w zalewie1 gałązka świeżego
rozmarynu1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady1 łyżka
masłaSposób przygotowania:
Wołowinę natrzeć
olejem, grubo mielonym
pieprzem oraz świeżym
tymiankiem, a następnie obsmażyć krótko z każdej strony.
Mięso przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 7 minut.
Czerwone wino zagotować razem z
szalotkami,
tymiankiem,
cynamonem,
zielonym pieprzem i
rozmarynem. Gdy sos zgęstnieje, dodać pokruszoną
czekoladę. Poczekać, aż
czekolada rozpuści się, zdjąć sos z ognia, dodać
masło.
Mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu i skropić przygotowanym wcześniej sosem z
szalotkami i
śliwkami. Można podać z włoskimi kluseczkami gnocchi.

