ßßß Cookit - przepis na Medaliony z polędwicy wołowej z aromatycznym winnym sosem czekoladowym

Medaliony z polędwicy wołowej z aromatycznym winnym sosem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Danie to przygotowywane było w trakcie warsztatów w Akademii Smaku Siemens pod przewodnictwem Konrada Birka. Pracując z Konradem można sporo nauczyć się, przyjrzeć się, jak w sposób wyjątkowo sprawny i krótko można przygotować dwa dania dla 30 osób. Sporo ziół i różnych dodatków użytych do przygotowania tej potrawy sprawiło, że podany sos dodatkowo podkreślił jeszcze bardziej smak serwowanej polędwicy.
Składniki dla 4 osób:
8 medalionów z polędwicy wołowej (każdy po 80 gram)
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz czarny grubo mielony, sól morska
200 ml czerwonego wytrawnego Porto
12 obranych szalotek
kilka gałązek świeżego tymianku
8 suszonych śliwek
1 laska cynamonu
1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
1 gałązka świeżego rozmarynu
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Wołowinę natrzeć olejem, grubo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem, a następnie obsmażyć krótko z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 7 minut.
Czerwone wino zagotować razem z szalotkami, tymiankiem, cynamonem, zielonym pieprzem i rozmarynem. Gdy sos zgęstnieje, dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać, aż czekolada rozpuści się, zdjąć sos z ognia, dodać masło.
Mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu i skropić przygotowanym wcześniej sosem z szalotkami i śliwkami. Można podać z włoskimi kluseczkami gnocchi.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/04/medaliony-z-poledwicy-woowej-z.html