ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś w sosie jagodowym

Pieczony łosoś w sosie jagodowym

nazwa

Wykonanie

W poprzednim życiu musiałam być sroką. Mimo, że na co dzień jakoś opanowuję się przed zakładaniem błyskotek i robieniem z siebie żywej, chodzącej choinki, to jednak mam słabość do wszystkiego, co w jakiś sposób się błyszczy i mieni - najlepiej na różne kolory. Nawet przy pełnej świadomości tego, jak obciachowe są to rzeczy, lubię sobie na nie popatrzeć. Zresztą generalnie jestem wzrokowcem, a raczej wzrokowco-zapachowcem (lub, jakby to powiedzieli mądrzy ludzie - kinestetykiem). Dlatego też bardzo często wybieram przepisy, kierując się głównie tym, jak dana potrawa wygląda na zdjęciu. Bywa to zgubne - każdy, kto choć trochę czytał na temat fotografii kulinarnej wie, że to, jak danie prezentuje się na fotografii, nierzadko ma niewiele wspólnego z tym, jak faktycznie wygląda po przyrządzeniu, przez "normalnego" człowieka, bez podrasowania, nabłyszczania i innych, wizualnych ulepszaczy...Ale do rzeczy...Jakiś rok temu, przeglądając internetowe wydanie NYT, trafiłam na przepis na łososia w sosie jagodowym, z obłędnym zdjęciem. Niestety później nie mogłam go już odnaleźć, więc przepis odtworzyłam z pamięci...
- 4 flety z łososia (dzikiego)
- 1,5 szklanki białego wina
- 2 laski cynamonu, podzielone na pół
- 2 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka świeżego tymianku
- 1/3 szklanki jagód
- 2 szalotki, obrane i pocięte na cienkie plasterki
- 4 łyżki masła
- olej rzepakowy do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- czarny pieprz i sól morska
Za pomocą pincety wyjmujemy z łososia wszystkie ości. Oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na bok (w temp. pokojowej), na czas przygotowania sosu.
W garnuszku, na średnim ogniu, dusimy szalotki, wino, ocet, laski cynamonu, szczyptę soli i tymianek. - przez około 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy miód, jagody i masło i gotujemy wszystko przez ok. 3 minuty, aż sos zmieni swój kolor.
Łososia umieszczamy na folii do pieczenia, posmarowanej niewielką ilością oleju rzepakowego i przyprawiamy do smaku pieprzem. Pokrywamy rybę sosem jagodowym i zawijamy folię. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/02/pieczony-osos-w-sosie-jagodowym.html