Wykonanie
W poprzednim życiu musiałam być sroką. Mimo, że na co dzień jakoś opanowuję się przed zakładaniem błyskotek i robieniem z siebie żywej, chodzącej choinki, to jednak mam słabość do wszystkiego, co w jakiś sposób się błyszczy i mieni - najlepiej na różne kolory. Nawet przy pełnej świadomości tego, jak obciachowe są to rzeczy, lubię sobie na nie popatrzeć. Zresztą generalnie jestem wzrokowcem, a raczej wzrokowco-zapachowcem (lub, jakby to powiedzieli mądrzy ludzie - kinestetykiem). Dlatego też bardzo często wybieram przepisy, kierując się głównie tym, jak dana potrawa wygląda na zdjęciu. Bywa to zgubne - każdy, kto choć trochę czytał na temat fotografii kulinarnej wie, że to, jak danie prezentuje się na fotografii, nierzadko ma niewiele wspólnego z tym, jak faktycznie wygląda po przyrządzeniu, przez "normalnego" człowieka, bez podrasowania, nabłyszczania i innych, wizualnych ulepszaczy...Ale do rzeczy...Jakiś rok temu, przeglądając internetowe wydanie NYT, trafiłam na przepis na
łososia w sosie
jagodowym, z obłędnym zdjęciem. Niestety później nie mogłam go już odnaleźć, więc przepis odtworzyłam z pamięci...

- 4
flety z
łososia (dzikiego)- 1,5 szklanki
białego wina- 2 laski
cynamonu, podzielone na pół- 2 łyżki
białego octu winnego- łyżeczka świeżego
tymianku- 1/3 szklanki
jagód- 2
szalotki, obrane i pocięte na cienkie plasterki- 4 łyżki
masła-
olej rzepakowy do pieczenia- 2 łyżki
miodu-
czarny pieprz i
sól morskaZa pomocą pincety wyjmujemy z
łososia wszystkie ości. Oprószamy delikatnie
solą i odstawiamy na bok (w temp. pokojowej), na czas przygotowania sosu.W garnuszku, na średnim ogniu, dusimy
szalotki,
wino,
ocet, laski
cynamonu, szczyptę
soli i
tymianek. - przez około 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy
miód,
jagody i
masło i gotujemy wszystko przez ok. 3 minuty, aż sos zmieni swój kolor.
Łososia umieszczamy na folii do pieczenia, posmarowanej niewielką ilością
oleju rzepakowego i przyprawiamy do smaku
pieprzem. Pokrywamy
rybę sosem
jagodowym i zawijamy folię. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.Smacznego!