Wykonanie

Ten mus zobaczyłam tutaj i wiedziałam, że muszę go zrobić. Uwielbiam takie desery, a ten szczególnie mnie zaciekawił ze względu na
śliwki.Ja go trochę zmodyfikowałam przez dodanie do jednej części
czekolady i stąd wyszedł mus trójwarstwowy.Składniki na 3 porcje:* 700 g dojrzałych
śliwek* 1 łyżka
masła* fruktoza do smaku - u mnie to było ok. 3 łyżek (aktualizacja: teraz korzystam z
ksylitolu)* płaska łyżeczka
cynamonu albo więcej, jak się lubi* 50 g
gorzkiej czekolady* 200 ml
śmietankiŚliwki umyłam, pozbawiłam pestek, wrzuciłam do rondelka; dodałam
masło, podlałam niewielką ilością
wody i dusiłam na małym ogniu ok. 10-15 min. Dosypałam
cynamon, wymieszałam i odstawiłam do przestygnięcia.W międzyczasie stopiłam na parze
czekoladę i ubiłam
śmietankę.Wystudzone
śliwki zmiksowałam, do połowy dodałam
czekoladę, do drugiej połowy
śmietankę - trochę
śmietanki zostawiłam do dekoracji wierzchu - i dobrze wymieszałam.Na spód pucharka kładłam masę
śliwkowo -
czekoladową, na to
śliwkowo -
śmietankową, a na koniec samą
śmietankę posypaną
cynamonem.Mus dla wielbicieli słodko - kwaśnych smaków .Mnie bardzo przypadł do gustu i zjadłam cały wielki pucharek i część z porcji córki .

Komentarze