Wykonanie

Przepis na najprostsze świąteczne pralinki.
Suszone śliwki,
gorzka czekolada, trochę
migdałów - wszystko pasuje do siebie idealnie. Tak naprawdę nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych. I oczywiście są przepyszne. Na pewno będą urozmaiceniem bożonarodzeniowego stołu!

/24 pralinki/200g suszonych
śliwek kalifornijskich80g
gorzkiej czekolady min. 70%1 łyżeczka
masła25g
płatków migdałowychŚliwki zalać wrzącą
wodą i odstawić na około 15-25 minut. Następnie dokładnie je osuszyć.
Czekoladę wraz z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostawić na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie przygotować 2 duże płaskie talerze. Przykryć je przezroczystą folią spożywczą (naciągnąć ją). Suche
śliwki zanurzać dokładnie w
czekoladzie i odkładać na przygotowane talerze. Posypać
płatkami migdałów. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Dzięki folii, pralinki będą bardzo łatwo odchodzić. Smacznego!