ßßß
Składniki:0,75 kg borowików1/2 większej cebuli cukrowej1 duży ząbek czosnkuświeża natka pietruszkiświeży koperek3 łyżki oleju rzepakowego3 łyżki masła200 ml śmietany gęstej 18%5 łyżek piwa pszenicznegosólświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Grzyby czyścimy, delikatnie szybko myjemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy, kapelusze na paseczki, nóżki na plasterki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła plus 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilkę dusimy. Następnie dodajemy piwo, gotujemy chwilkę na większym ogniu. Redukujemy, aż wytworzy się "gęsta emulsja". Dodajemy pozostałą ilość masła i oleju, wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki sosu, delikatnie mieszamy i wlewamy na patelnię z grzybami. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania.Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami.Wskazówka:Jeśli grzyby obsmażymy szybko, nie dopuszczając do utraty wody nie będzie konieczności redukowania na koniec śmietany. Sos będzie idealnie gęsty, a jak będzie stygł będzie bardziej gęstniał, i na koniec w całości obklei grzyby.Smacznego.