Wykonanie
Sos idealny! Najlepszy jaki
jadłam. Pyszny, kremowy! Warto taki robić w sezonie
grzybowym.
Składniki:0,75 kg
borowików1/2 większej
cebuli cukrowej1 duży ząbek
czosnkuświeża
natka pietruszkiświeży
koperek3 łyżki
oleju rzepakowego3 łyżki
masła200 ml
śmietany gęstej 18%5 łyżek
piwa pszenicznego
sólświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby czyścimy, delikatnie szybko myjemy zimną
wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy, kapelusze na paseczki, nóżki na plasterki.
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
masła plus 2 łyżki
oleju, dodajemy
cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i razem chwilkę dusimy. Następnie dodajemy
piwo, gotujemy chwilkę na większym ogniu. Redukujemy, aż wytworzy się "gęsta emulsja". Dodajemy pozostałą ilość
masła i
oleju, wrzucamy
grzyby i smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.Do
śmietany dodajemy 2-3 łyżki sosu, delikatnie mieszamy i wlewamy na patelnię z
grzybami. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania.Gotowy sos doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, posypujemy świeżymi
ziołami.Wskazówka:Jeśli
grzyby obsmażymy szybko, nie dopuszczając do utraty
wody nie będzie konieczności redukowania na koniec
śmietany. Sos będzie idealnie gęsty, a jak będzie stygł będzie bardziej gęstniał, i na koniec w całości obklei
grzyby.Smacznego.