Wykonanie
Wczoraj blog świętował swoje pierwsze urodziny! Przez ten czas przewinęło się mnóstwo ludzi, których łączy ta sama pasja, jaką jest gotowanie. Ja również miałam przyjemność odwiedzić wiele wspaniałych blogów inspirujących do dalszego prowadzenia strony. Podczas ostatniego roku miałam przyjemność porozmawiać z wieloma doświadczonymi kucharzami-amatorami, dostałam mnóstwo cennych porad, za które jestem Wam ogromnie wdzięczna.Nie mogło być inaczej - dzisiaj urodzinowe babeczki!
Przepis:- 200g
mąki- 50g
wiórków kokosowych- 2 łyżeczki skórki startej z
cytryny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
sody-
jajko- szczypta
soli- 75g
cukru- 5 łyżek
oleju- 70ml
soku pomarańczowego- 150mi
naturalnego jogurtu- 30ml
likieru pomarańczowego, np.
Grand MarnierPolewa:2 sztywno ubite
białka z
cukrem pudrem i
barwnikiem spożywczymNagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Do roztrzepanego
jajka dodaj
cukier,
olej,
jogurt, sok i
likier pomarańczowy. Masę jajeczną mieszaj z masą mączną, aż składniki się połączą. Foremki wypełnij
ciastem na 3/4 wysokości. Piecz 15-20 minut na środkowej półce piekarnika. Po wystygnięciu udekoruj masą z
białek,
białka możesz przypiec palnikiem cukierniczym, lub zostawić do wyschnięcia. Udekoruj perełkami, świeżymi lub kandyzowanymi kwiatami.Smacznego!