Wykonanie
ciasto20 g
drożdży świeżych1/2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru3 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka
soli1/4 szklanki
oliwynadzieniesos
chililistki
bazyliikolorowe
pomidorki koktajlowe150 g
łososia wędzonegoPrzygotowujemy rozczyn.
Mleko podgrzewamy z
cukrem. Do letniego dodajemy
drożdże. Rozpuszczamy je i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.Zagniatamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajo, wsypujemy
sól, wlewamy aktywne
drożdże. Całość zarabiamy. Pod sam koniec dodajemy
oliwę. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Ciasto przenosimy do natłuszczonej miski. Posypujemy je z wierzchu
mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.Formujemy bułeczki.Ciasto przenosimy na stolnicę oprószoną
mąką pszenną. Rolujemy je i dzielimy na 10 równych części. Każdą część zwijamy tworząc kuleczki. Następnie je rozgniatamy. Gotowe placki smarujemy grubo sosem
chili. Następnie układamy listki
bazylii, plastry kolorowych
pomidorów i kawałki
ryby. Drożdżówki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.


