ßßß Cookit - przepis na GALETTE Z POMIDORAMI

GALETTE Z POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

A oto dowód na to jak jestem konsekwentna. Wstałam rano i stwierdziłam, że nic mi się nie chce. Na śniadanie zjadłabym najchętniej kanapkę z kremem czekoladowym, oczywiście w łóżku, a potem nic nie robiła, aż do 13:00. Poszłam jednak do kuchni i zobaczyłam koszyczek wypełniony różnokolorowymi pomidorami. Porzuciłam więc moje wcześniejsze plany i postanowiłam upiec kruche tarty. Potem przygotowałam drugą turę ogóreczków z chili i curry, postawiłam pranie i posprzątałam. A miało być tak leniwie!
Składniki (2 tarty):
kruche ciasto
1 kulka sera mozzarella
5 ząbków czosnku w zalewie chili
4 pomidory śliwkowe
2 pomidory malinowe
kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółte)
kilka listków bazylii
szczypta soli morskiej
Ser mozzarella, ząbki czosnku i pomidory kroimy w plasterki.
Zarabiamy kruche ciasto (ilość składników bez zmian). Schładzamy je w lodówce minimum godzinę, a następnie wyjmujemy i dzielimy na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła (nie musi być idealnie) i oprószamy solą morską. Na środku ciasta układamy pokrojone w plasterki ser, czosnek i pomidory. Dokładamy listki bazylii. Zawijamy ostrożnie brzegi ciasta do środka, tak by go nie uszkodzić (inaczej przez szczeliny wypłynie sok, który lubi się przypalić). Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy tarty 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (muszą się ładnie zarumienić). Serwujemy jeszcze ciepłe.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/09/galette-z-pomidorami.html