Wykonanie
17 lipca 2015
Mówiąc o kuchni chorwackiej nie można zapomnieć o
szynce pršut, suszonej na słońcu i wietrze oraz o figach od których, aż uginają się przydrożne drzewka. Postanowiłam połączyć te dwa skrajne smaki. Dodałam do tego świeżą
rukolę oraz
ser pleśniowy i wyszła genialna
sałatka. Idealna na kolację przy kieliszku
wina.
SAŁATKA Z
RUKOLI Z
FIGAMI NADZIEWANYMISkładniki (2 porcje):4
figikrążek
sera pleśniowego4 plasterki
szynki pršut (lub
szynki parmeńskiej)2 garści świeżej
rukolisok z 1/2
cytrynyszczypta
soli morskiejszczypta świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżki
oliwy z oliwekponadtoświeże
pieczywo lub grissini
Figi myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż.
Ser pleśniowy kroimy na 12-16 części. W nacięcia fig wkładamy
ser. Całość owijamy
szynką.Patelnię rozgrzewamy. Układamy na niej przygotowane
figi i przykrywamy ją pokrywką. Gdy
ser pleśniowy zacznie się rozpuszczać zdejmujemy naczynie z ognia.
Rukolę płuczemy i osuszamy. Układamy ją na talerzykach.Do szklanki wlewamy
sok z cytryny, 2 łyżki
oliwy, wsypujemy
sól i
pieprz. Łączymy składniki. Otrzymanym sosem polewamy
rukolę. Wykładamy
figi i dodajemy ulubione
pieczywo.
Sałatkę podajemy z
winem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.