ßßß Cookit - przepis na Figi zapiekane z serkiem pleśniowym

Figi zapiekane z serkiem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Figi zapiekane z serkiem pleśniowym
Ta prosta propozycja na smaczne figi może stanowić przekąskę, np. do białego wina, lub w zestawie z sałatką i grzankami jako danie główne. Sprawdzi się również na przyjęcia, gdyż figi można przygotować wcześniej i przed samym podaniem zapiec w piekarniku.
Składniki
2 porcje
4 świeże figi
8 kostek sera pleśniowego
8 łyżeczek orzeszków pinii
8 plasterków szynki parmeńskiej
4 pomidorki koktajlowe
oliwa extra
świeżo zmielony pieprz
rukola
oraz: wykałaczki
Przygotowanie
Umyć i osuszyć figi, pokroić na połówki. Na każdą połówkę położyć kostkę sera i łyżeczkę orzeszków pinii, posypać pieprzem i polać1 łyżeczką oliwy.
Połówki figi zawinąć w plasterek szynki i spiąć wykałaczką, razem z połówką pomidorka. Można polać dodatkową oliwą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez ok. 15 minut. Udekorować rukolą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/figi_w_roli_glownej/figi_zapiekane/przepis.html