Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów00adminFigi zapiekane z serkiem pleśniowymTa prosta propozycja na smaczne figi może stanowić przekąskę, np. do białego wina, lub w zestawie z sałatką i grzankami jako danie główne. Sprawdzi się również na przyjęcia, gdyż figi można przygotować wcześniej i przed samym podaniem zapiec w piekarniku.Składniki2 porcje4 świeże figi8 kostek sera pleśniowego8 łyżeczek orzeszków pinii8 plasterków szynki parmeńskiej4 pomidorki koktajloweoliwa extraświeżo zmielony pieprzrukolaoraz: wykałaczkiPrzygotowanieUmyć i osuszyć figi, pokroić na połówki. Na każdą połówkę położyć kostkę sera i łyżeczkę orzeszków pinii, posypać pieprzem i polać1 łyżeczką oliwy.Połówki figi zawinąć w plasterek szynki i spiąć wykałaczką, razem z połówką pomidorka. Można polać dodatkową oliwą.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez ok. 15 minut. Udekorować rukolą.