ßßß
Składniki:makaron cannelloni0,5 kg mielonej łopatkimielona pierś z kurczaka1 jajkobułka tarta (około ½ szklanki)cebula4 pomidory200 gram żółtego seraprzyprawy: sól, pieprz, oregano, bazyliaMięso mielone wymieszałem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Konsystencja powinna być taka, jak na kotlety mielone. Nadziewanie makaronu jest najbardziej pracochłonną częścią zabawy – warto mieć kogoś do pomocy. I tu jest pierwsze odstępstwo od oryginalnego przepisu: cannelloni nadziewam surowym mięsem. Kolejne jest takie, że wrzucam je do osolonego wrzątku i gotuję. Ugotowane cannelloni z mięsem już w zasadzie nadaje się do jedzenia, ale efektowniej wygląda (no i lepiej smakuje) jeśli zrobi się z niego zapiekankę. Wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć podsmażoną cebulką i obranymi ze skórki, pokrojonymi na plasterki pomidorami, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dużym plusem tego sposobu jest to, że makaron można przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, a w dniu imprezy przygotowanie dania głównego zajmie tylko chwilę.