ßßß Cookit - przepis na Cannelloni nadziewane mielonym mięsem

Cannelloni nadziewane mielonym mięsem

nazwa

Wykonanie

Czyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje.
Składniki:
makaron cannelloni
0,5 kg mielonej łopatki
mielona pierś z kurczaka
1 jajko
bułka tarta (około ½ szklanki)
cebula
4 pomidory
200 gram żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Mięso mielone wymieszałem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Konsystencja powinna być taka, jak na kotlety mielone. Nadziewanie makaronu jest najbardziej pracochłonną częścią zabawy – warto mieć kogoś do pomocy. I tu jest pierwsze odstępstwo od oryginalnego przepisu: cannelloni nadziewam surowym mięsem. Kolejne jest takie, że wrzucam je do osolonego wrzątku i gotuję. Ugotowane cannelloni z mięsem już w zasadzie nadaje się do jedzenia, ale efektowniej wygląda (no i lepiej smakuje) jeśli zrobi się z niego zapiekankę. Wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć podsmażoną cebulką i obranymi ze skórki, pokrojonymi na plasterki pomidorami, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dużym plusem tego sposobu jest to, że makaron można przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, a w dniu imprezy przygotowanie dania głównego zajmie tylko chwilę.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2014/02/cannelloni-nadziewane-mielonym-miesem.html