Wykonanie
Kolejny przepis od Teściowej. Dziękuję bardzo;DDD Jest prościutki do wykonania i szatańsko pyszny ;DDDDDDDD Na samym końcu możecie podziwiać ilość, która wychodzi z tego przepisu. Ponadto jeśli zamkniemy go na gorąco to w lodówce może postać około 1,5 tygodnia. JA zastosowałam wersję tradycyjna z mielonym z
łopatki (a co tam raz na pół roku
wieprzowina nikomu nie zaszkodzi;PP), ale możemy z powodzeniem wypróbować mielone z
kurczaka lub
indyka.Sam przepis to pestka, więc zrobić go może każdy, a cieszyć będziemy się dłuuuugo;D Bo jest ostry jeśli chcemy, pożywny i dodaje sporo energii;) No i smakuje każdemu;)
Potrzebujemy:3/4 kg
ryżu1/2 kg
mięsa mielonego1 duży słoik
ogórków w occie1 słoik
papryki w occie1/3-1/2 szklanki
oleju(ja dodałam mniej
oleju - tylko do smażenia - i zastąpiłam go
woda pod koniec gotowania)3-4
cebul1 średni
koncentrat pomidorowyprzyprawy:3-4
liści laurowych,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
papryka mielona ostraJeśli lubicie bardziej
mięsne wersje możecie zrobić porcje z 1/2
ryżu;)
Przygotowanie:Gotujemy
ryż zgodnie z podstawowym przepisem oczywiście solimy!---> tutajPrzygotowujemy
sobie warzywa.
Cebulę kroimy dość drobno w kostkę. Na osobnej desce kroimy w kostkę
ogórki i
paprykę.W sporym garnku (ok. 5l) podsmażamy na
oleju lub
oliwie cebulę. Gdy
cebula będzie zeszklona dodajemy
mięso mielone - przyprawiamy je
solą,
pieprzem i
ostrą papryką oraz dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Gdy
mięso będzie gotowe dodajemy pokrojony
ogórek,
paprykę oraz
ryż. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przecier (dobrze jest przyprawić wcześniej przecier
przyprawami - wtedy lepiej się rozmieszają) oraz
wodę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby ponownie przyprawiamy. Pamiętajmy tylko, iż potrawa musi
mieć chwilę na wchłonięcie przypraw.Pakujemy na gorąco w słoiki - obracamy do góry dnem i gdy nam całkowicie ostygną wstawiamy do lodówki lub po prostu zjadamy część potrawy;PPP