Wykonanie
Witam!Pośród natłoku zajęć trudno znaleźć czas na przyjemności. No, ale skąd tu brać siły w taką niezdecydowaną pogodę, jak nie z pysznego gorącego posiłku? Czasu jak na lekarstwo, a jeść trzeba.Na mojej półce pojawiła się ostatnio cudowna książka Jamiego Oliviera "Gotuj sprytnie jak Jamie" (Dziękuję Mikołaju! :D)Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z tej książki! Jest to propozycja na bardzo smaczny obiad w zabiegany dzień, ponieważ jedyne co robimy to kroimy składniki...resztę robi za nas piekarnik.Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:- 4 dojrzałe
pomidory;- 2
czerwone cebule;- 1
czerwona papryka;- 1
żółta papryka;- 6-8 filetów z
udek kurczaka;- 4 ząbki
czosnku;- świeży
tymianek (ja użyłam suszonego);- 1 łyżeczka wędzonej
papryki (ostatnio łatwo dostępna w marketach);- 2 łyżki
oliwy z oliwek;- 2 łyżki
octu balsamicznego;Jedyne co musimy zrobić do przygotowania zapiekanki to nagrzać piekarnik do 180 st.. Umyte
pomidory pokroić w ćwiartki, obraną
cebulę w łódeczki, wydrążoną i umytą
paprykę pokroić w dużą kostkę, oczyścić udka, nieobrane ząbki
czosnku lekko zmiażdżyć nożem.
Pomidory,
cebulę,
paprykę, udka oraz
czosnek włożyć do naczynia do zapiekania. Wszystko posypać
papryką wędzoną,
tymiankiem, polać
oliwą i
octem (można doprawić również
solą i
pieprzem, jednak ja nie zrobiłam tego, gdyż uważam, że te składniki same bronią się smakiem). Całość delikatnie wymieszać, by wszystko było ładnie przykryte
przyprawami.Składniki w naczyniu należy równomiernie rozłożyć w naczyniu uważając przy tym by
kurczak nie był przykryty warzywami. Teraz wystarczy włożyć naszą zapiekankę do piekarnika na około 1 godzinę. W czasie pieczenia musimy kilka
razy przewrócić
kurczaka i polać go powstającym sosem, by zezłocił się na wierzchu i był dopieczony w środku.Po upieczeniu obieramy
czosnek i wyciskamy go na zapiekankę.(
Czosnek pieczony w skórce nabiera słodkiego smaku.)Zapiekankę możemy podać z
ryżem bądź świeżym
pieczywem.