ßßß
SKŁADNIKI: (ok 10-12 słoiczków)3 kg cukinii8 dużych cebuli1 kg marchewkiDodatkowo:liście lauroweziele angielskiepieprz czarny ziarnistysólZalewa:9 szkl wody2 szkl octu2 szkl cukru1. Cukinię zetrzeć na tartce na dużych oczkach (można ze skórką - u mnie ze skórką była tylko jedna mała a reszta bez skórki). Cebulę pokroić w piórka. Wszystko wsypać do dużej miski i dodać garść dodajemy garść soli (dosłownie garść - to nie pomyłka :), wymieszać i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie odcisnąć wodę, którą puszczą warzywa - najlepiej brać je w garść i wyciskać ręką.2. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.3. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać startą marchewkę i gotować ok 10 minut, po czym dodać odciśniętą cukinię i cebulę i gotować jeszcze ok 3 minuty.4. Do wyparzonych, suchych słoików włożyć po listku ziela angielskiego, po 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Warzywa razem z zalewą przełożyć do słoików, zakrecić. Podobno wystarczy słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić je tak do ostygnięcia, ale ja dla pewności pasteryzowałam sałatkę ok 10 minut.Przed podaniem odsączyć sałatkę z zalewy np. na sitku.
Inspiracja: Czerwona Porzeczka