ßßß

Składniki:cukinia lub kabaczek (ok. 2 kg)0,5 kg cebuli0,5 kg marchewki2 łyżki soliZalewa:3 szklanki wody1 szklanka octu300 g cukru2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonegoWykonanie:Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w plasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cebulę posiekać w półplasterki.Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.W tym czasie przygotować zalewę.Warzywa odcisnąć. Następnie połączyć z zalewą włożyć sałatkę do słoików, uzupełnić zalewą i zakręcić słoiki.Pasteryzować 20 minut.Smacznego!