Wykonanie
Zdecydowanie najlepsze babeczki jakie robiłam! Nie przypominają w smaku tradycyjnych muffinek, które na ogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z
jabłkami i
czekoladą oraz Muffinki z
masłem orzechowym i
dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na
maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone i nie zapychające - zrobię je jeszcze nie raz, z innymi
owocami lub różnymi dodatkami.

SKŁADNIKI: (12-15 szt)2
jajka3/4 szkl
cukru1 szkl
maślanki6 łyżek
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli1 łyżka
proszku do pieczenia2 szkl
mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne)
borówki,
jagody lub inne małe
owoce - kilka sztuk na 1 muffinkę1.
Owoce umyć, osuszyć.2.
Jajka dobrze zmiksować z
cukrem, dodać kolejno
maślankę,
olej, ekstrakt z
wanilii i
sól, cały czas miksując.3. Do ciasta wsiać
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem.4.
Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć
owoce i wcisnąć lekko w ciasto).5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C.


Inspiracja: Arabeska Waniliowa