ßßß
SKŁADNIKI: (12-15 szt)2 jajka3/4 szkl cukru1 szkl maślanki6 łyżek oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1 łyżka proszku do pieczenia2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne)borówki, jagody lub inne małe owoce - kilka sztuk na 1 muffinkę1. Owoce umyć, osuszyć.2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując.3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem.4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto).5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C.
Inspiracja: Arabeska Waniliowa