ßßß
Składniki na pierś:3 filety z piersi kurczaka100 g pomidorków cherry15 listków świeżej bazylii3 listki świeżej mięty2 ząbki czosnkusok z połówki cytrynyszczypta przyprawy do złocistego kurczakasól i pieprz do smakuSkładniki na puree kalafiorowe:duży kalafiorśredni ziemniak1/2 łyżeczki masłałyżka mleka 0,5 %sól do smakuPrzygotowanie piersi:Piersi myjemy, do brytfanki wlewamy sok z cytryny i go rozprowadzamy, kładziemy na to nasze filety, dodajemy przyprawy i dokładnie je rozprowadzamy. Listki przypraw siekamy, pomidorki przekrawamy na pół, czosnek wyciskamy przez praskę i umieszczamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową, lekko przekuwamy wykałaczką w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, umieszczamy w nim nasze danie i pieczemy przez 15 minut, po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 12 minut.Przygotowanie purée:Z kalafiora pozbywamy się łodyżek i gotujemy go do momentu aż będzie bardzo miękki (około 20-25 minut). W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w drobną kosteczkę. Gotowy kalafior odcedzamy i umieszczamy w misce, dodajemy do niego ugotowanego ziemniaka i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą paćkę. Do mieszanki dodajemy mleko i masło i dokładnie mieszamy.












