Wykonanie
Witajcie kochani! miałam się z
Wami podzielić jednych z dwóch przepisów na nowe przekąski imprezowe, ale ta pogoda zainspirowała mnie do zrobienia orzeźwiającej tarty limonkowej z
miętą inspirowanej moim ulubionym
drinkiem mojito ;) Ciasto o wiele lepiej smakuje spożywane na zimno, dlatego warto odczekać tą godzinę aż nabierze odpowiednią temperaturę.Pochwalę się przy okazji, że rozpoczęłam pracę w "El
Momą" jest to
drink bar i naleśnikarnia w jednym, oczywiście pracuję tam na kuchni i serdecznie Was zapraszam na ulicę Przechodnia 2 w Warszawie ;)

Składniki na ciasto:2 szklanki
mąkistarta skórka z 1
limonkipół łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukrupół kostki
margarynyłyżka
mleka2
jajkaSkładniki na nadzienie:400 g
sera na sernik3
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 ml słodzonego
mleka skondensowanegosok z 1,5
limonkiok. 20 posiekanych listków świeżej
miętyzielony barwnikskórka z połowy
limonkiew. 20 ml
wódki żołądkowej gorzkiej miętowejPrzygotowanie ciasta:Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, ugniatamy je dokładnie, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę smarujemy
masłem. po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i dokładnie rozprowadzamy je na przygotowanej formie pamiętając, że brzegi muszą być wyższe, obciążamy nasze ciasto i wstawiamy na 12 minut do piekarnika.Przygotowanie nadzienia:
Ser i
żółtka miksujemy ze sobą, w oddzielnej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą
mąkę,
sok z limonki,
miętę, skórkę,
mleko (plus ewentualnie
wódkę) i barwnik. Gotową, zieloną mieszankę przekładamy do
sera, wszystko miksujemy razem około 5 minut. Wylewamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy łyżką, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.











