Wykonanie
1,2 kg
surowego boczkusól,
pieprz3
cebule3
jabłka1 litr
soku jabłkowego3
liście laurowe2 łyżki
oleju4 gałązki
tymianku1 filiżanka
bulionu wołowegoEtapy przygotowania1.
Boczek umyć ,osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć
solą i
pieprzem.Skórę na
boczku ponacinać
ostrym nożem .
Cebulę oczyścić ,pokroić w ósemki,
jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki.2. Na dużej patelni rozgrzać
olej , włożyć
boczek, obsmażać ze wszystkich stron, aż zbrązowieje, Przełożyć do brytfanny,obłożyć
cebulą i
jabłkami, dodać
liście laurowe i
tymianek , wlać sok i
bulion .-Przykryć, piec ok 2, 5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni . Zdjąć pokrywę . temperaturę zwiększyć do 180 stopni .
Boczek piec jeszcze ok 30 minut, aż się zarumieni.3.
Boczek wyjąć na deskę i odstawić na ok 20 minut .Sos z pieczenia przecedzić przez sitko i gotować ,aż zgęstnieje . Pieczeń z
jabłkami i
cebulą ułożyć na pólmisku i polać sosem . Podawać z
pieczywem lub
ziemniakami.