Wykonanie
Pogoda wyjątkowo sprzyja, jak na pierwsze dni wakacji, więc korzystajmy z niej, jak najwięcej. Nie ma marudzenia, że jest za gorąco! Temperatura jest odpowiednia- w końcu takie powinno być lato. Należy jedynie pamiętać o dużej ilości
wody w ciągu dnia oraz lżejszym śniadaniu, a jak dodatkowo zrobimy i zjemy taki chłodnik, to już z całą pewnością odczujemy ulgę,a nasz organizm nam podziękuje.Możliwe, iż doskonale znacie ten przepis- ja jednak dopiero w tym roku przekonałam się do tego przysmaku. Udanego dnia :)Składniki:1 pęczek botwiny2
ogórki10
rzodkiewek1 pęczek
koperku1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny1l
kefiru200g
jogurtu naturalnegosól i
pieprz do smakuugotowane
jajkaPrzygotowanie:Warzywa dokładnie myjemy -
ogórka obieramy. Łodyżki siekamy, a warzywa kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą, ale tylko do momentu przykrycia warzyw. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy
kefir oraz
jogurt i całość dokładnie mieszamy. Przeciskamy przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem według uznania. Przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki- najlepiej smakuje po paru godzinach, kiedy składniki się przegryzą.Podajemy z ugotowanym
jajkiem oraz spora ilością
koperku.Smacznego :)