ßßß Cookit - przepis na pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną

pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy rzut oka takie połączenie składników może wydawać się dziwne i ciężko jest wyobrazić sobie smak tej pasty. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Zrobiłam go kompletnie na oko przy okazji dużej imprezy i wszystkim tak smakowało, że wiedziałam, że muszę go powtórzyć i wstawić tu dla Was. Jabłka usmażone z cebulą i majerankiem, zmiksowane z białą fasolą tworzą coś a'la "smalczyk" a kasza gryczana usmażona z pikantnymi przyprawami może tu udawać skwarki. I tak powstaje coś w rodzaju roślinnego smalczyku. Taka wersja na pewno jest dużo zdrowsza, mniej kaloryczna ale równie smaczna. Zachęcam Was do spróbowania.
Składniki:
2 puszki białej fasoli
1 jabłko
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
4 łyżki kaszy gryczanej prażonej
słodka papryka
szczypta chilli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Jabłka i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i wypłukać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić jabłka, czosnek i cebulę, trochę posolić, przyprawić majerankiem i pierzem, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z fasolą i rozdrobnić na mus. Pozostały olej rozgrzać na patelni na której smażyły się jabłka. Wrzucić kaszę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą fasolową. Podawać jako dodatek do pieczywa.
inspiracja-Pani Mucha
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/09/pasta-z-fasoli-z-jabkiem-i-smazona.html