Wykonanie
Wiem, że większość z Was powoli zapomina o truskawkach i czeka na kolejny sezon w kolejnym roku ... ja jednak nadal
truskawki widuje... na działce u sąsiadki, na bazarku, w sklepach ...nawet korzystam z nich w pracy i są to nasze
truskawki krajowe :-) jakieś dwa tygodnie temu ścięłam moje
truskawki w ogródku a dziś zauważyłam, że zaczęły kwitnąć więc pewnie jak pogoda dopisze to będą
owoce po raz drugi w tym roku z czego oczywiście strasznie się cieszę :-) Dziś przepis na pierogi, prawdziwe letnie i ulubione :-)


Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T4501 szklanka wrzącego
mleka2 łyżki
oleju słonecznikowegoszczypta
soli200g
twarogu półtłustego +odrobina
cukru +laska
waniliitruskawkijogurt naturalnyliście rukwi
wodnej
Mąkę i
sól wsyp do malaksera, zagotuj
mleko które dolej do
mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od
boków i jest ładne elastyczne.Przygotuj
ser: Połącz
ser z
cukrem według uznania i dodaj
wanilię, wymieszaj i ostaw.Lekko podsyp blat
mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj
truskawkami, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw
wodę do ich gotowania, gdy
woda się zagotuje dodaj
soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną
wodą, wtedy się nie sklejają lub polać
oliwą. Podawaj z
jogurtem naturalnym, udekoruj połówkami
truskawek. Smacznego.