Wykonanie

Batony dla osób aktywnych - polecane przez Anię Lewandowską jako przegryzka przed treningiem lub zaraz po nim. Wszystko 'bez' - bezglutenowe, bez dodatku
jajek i
mleka, oczywiście bez pieczenia. 5 batonów do przygotowania w 9 minut (nie licząc namaczania) ;-). Dlaczego je przygotowałam? Nie są dla mnie, a dla mojego
męża. Też ma na imię Robert, też jest mistrzem, mistrzuniem ;-), należy mu się ;-). Naprawdę szybkie; jeśli rozpoczynacie tydzień aktywnie - proszę zanotujcie przepis.Składniki na 5 sztuk:70 g pestek dyni50 g
sezamu (białego)6
suszonych daktyli2 łyżki sproszkowanego korzenia macy*25 g
wiórków kokosowych1 łyżka melasy lub
miodu2 łyżki
oleju kokosowegosól himalajska, do posypania (opcjonalnie) lub garść
jagód goji
Pestki dyni zalać na noc
wodą, rano odcedzić.
Daktyle zalać wrzątkiem na 20 minut, odcedzić.W malakserze umieścić
pestki dyni,
sezam, odcedzone
daktyle, sproszkowany korzeń macy,
wiórki kokosowe, melasę/miód,
olej kokosowy. Zmiksować do połączenia.Przełożyć do blaszki, rozprowadzić, ścisnąć, wyrównać. Oprószyć
solą lub wcisnąć
jagody goji, włożyć do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem pokroić.* Zamiast użyłam nasion babki płesznik.Smacznego :-).
