Wykonanie
Bardzo szybki w przygotowaniu deser. Powstał z potrzeby chwili - mąż i córeczka nagle stwierdzili, że zjedliby coś słodkiego. I tak oto z kilku składników powstało cudo ;) Nie dość, że zaspokaja potrzeby "
słodyczowe", to jeszcze nie zawiera ani grama
cukru! Ma za to same zdrowe i pyszne rzeczy w sobie... Spróbuj, a nie pożałujesz :)Składniki (na ok. 40 małych kuleczek, takich na jeden kęs ;))ok. 100g
orzechów nerkowca (lub innych
orzechów, które akurat mamy pod ręką - włoskich, laskowych, pecan, czy
migdałów;
nerkowce mają tę zaletę, że są łatwe do zmiksowania)1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
płatków owsianych (lub innych - żytnich, pszennych, jaglanych, itp.)2 łyżki
miodu /syropu klonowego /syropu z agawy /kilka miękkich
daktyli2 łyżki sproszkowanego
kakao (najlepiej raw, czyli surowego, z upraw ekologicznych, dzięki
czemu mamy pewność, że nie zawiera ono pestycydów)1 łyżeczka
oleju kokosowego lub innegoszczypta
soliW malakserze umieściłam najpierw
orzeczy i nieco je rozdrobniłam, następnie dodałam
wiórki kokosowe i
płatki owsiane - chwilę razem miksowałam po czym dodałam pozostałe składniki. Miksowałam tak długo, aż powstała lepka masa, z której łatwo dało się formować kuleczki w dłoniach. Jak widać na zdjęciu -
orzechy,
płatki i
kokos nie zostały całkowicie zmiksowane na
masło, w kuleczkach nadal widać drobne kawałeczki.Czasem tak powstałe kulki obtaczamy jeszcze w kokosie, ale tym razem chcieliśmy coś szybkiego, więc nie zdążyliśmy ich obtoczyć. Kuleczki powinny chwilę postać w lodówce, ale i bez tego są bardzo smaczne. Nuta kokosowa jest lekko wyczuwalna.