ßßß Cookit - przepis na Mniam, mniam... Czekoladowe kuleczki

Mniam, mniam... Czekoladowe kuleczki

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybki w przygotowaniu deser. Powstał z potrzeby chwili - mąż i córeczka nagle stwierdzili, że zjedliby coś słodkiego. I tak oto z kilku składników powstało cudo ;) Nie dość, że zaspokaja potrzeby "słodyczowe", to jeszcze nie zawiera ani grama cukru! Ma za to same zdrowe i pyszne rzeczy w sobie... Spróbuj, a nie pożałujesz :)
Składniki (na ok. 40 małych kuleczek, takich na jeden kęs ;))
ok. 100g orzechów nerkowca (lub innych orzechów, które akurat mamy pod ręką - włoskich, laskowych, pecan, czy migdałów; nerkowce mają tę zaletę, że są łatwe do zmiksowania)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych (lub innych - żytnich, pszennych, jaglanych, itp.)
2 łyżki miodu /syropu klonowego /syropu z agawy /kilka miękkich daktyli
2 łyżki sproszkowanego kakao (najlepiej raw, czyli surowego, z upraw ekologicznych, dzięki czemu mamy pewność, że nie zawiera ono pestycydów)
1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego
szczypta soli
W malakserze umieściłam najpierw orzeczy i nieco je rozdrobniłam, następnie dodałam wiórki kokosowe i płatki owsiane - chwilę razem miksowałam po czym dodałam pozostałe składniki. Miksowałam tak długo, aż powstała lepka masa, z której łatwo dało się formować kuleczki w dłoniach. Jak widać na zdjęciu - orzechy, płatki i kokos nie zostały całkowicie zmiksowane na masło, w kuleczkach nadal widać drobne kawałeczki.
Czasem tak powstałe kulki obtaczamy jeszcze w kokosie, ale tym razem chcieliśmy coś szybkiego, więc nie zdążyliśmy ich obtoczyć. Kuleczki powinny chwilę postać w lodówce, ale i bez tego są bardzo smaczne. Nuta kokosowa jest lekko wyczuwalna.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/06/mniam-mniam-czekoladowe-kuleczki.html