Wykonanie
Pyszne i sycące batoniki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub po wysiłku fizycznym, np. po bieganiu, kiedy nasz organizm potrzebuje czegoś odżywczego na szybką regenerację. Robi się je łatwo i szybko. Bardzo polecam.
Składniki:1 szklanka
płatków owsianych górskich1/4 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
oleju kokosowego (roztopionego)garść namoczonych
daktyli lub
rodzynków3 łyżki karobu lub
kakaoulubiony rozdrobniony lub utarty
owoc:
banan,
jabłko,
gruszkaszczypta
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, formujemy preferowany kształt (ja używam silikonowych foremek, które napełniam masą, mają one kształt prostokąta) i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je tez upiec w niskiej temperaturze ok. 120 stopni C. Jeśli wybierzecie tę metodę, 45 minut w piekarniku w zupełności wystarczy.Moim zdaniem pieczone, jak i w wersji raw smakują równie dobrze. Osobiście wolę używać do nich
bananów i
daktyli, ale wybór należy do Was.Ilość batonów zależy od wielkości Waszych foremek, z moich wychodzi 6, dlatego często robię z podwójnej porcji.