Wykonanie

Przepis na babeczki pochodzi z angielskiej książki do gotowania dla dzieci. Julka wybrała przepis i oczywiście sama była ich twórczynią oczywiście z moją lekką pomocą.Składnik na babeczki:1 duży
banan110g
masła110g
cukru2
jajka1 łyżeczka extraktu
waniliowego110 g
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:85 g kremowego
serka śmietankowego lub naturalnego, może być homogenizowany lu
twaróg trzykrotnie zmielony40 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady40 g
cukru pudruBanana obieramy ze skórki, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Do miski wrzucamy
masło i
cukier i miksujemy na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy
jajka z
wanilia. Ubite
jajka dodajemy do masy
maślanej i delikatnie razem miksujemy. Do mieszanki dodajemy
banana i ubijamy. Na końcu dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremkę na średniej wielkości muffiny i wkładamy do niej 9 papilotek na muffiny.
Ciastem wypełniamy przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. Babeczki po upieczeniu studzimy na kratce. Kiedy babeczki wystygną wówczas odcinamy wierzch babeczek, który kroimy na pół, będzie potrzebny do zrobienia skrzydełek motyla.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej. Lekko studzimy i odkładamy 2 łyżki roztopionej
czekolady, będzie nam potrzebna do dekoracji babeczek.
Cukier puder miksujemy z
masłem. Do masy dodajemy
serek i dalej miksujemy. Na końcu do masy dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną
czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Krem przekładamy do rękawa foliowego z końcówką gwiazda i wyciskamy krem na ucięte babeczki. Na krem nakładamy połówki uciętych wierzchołków z babeczek. Na środku wyciskamy krem tworząc tułów motylka. Z pozostałej
czekolady malujemy kształt motylka na babeczkach jak na zdjęciach poniżej. Całość obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!

































