Wykonanie

Jak tu zrobić Święta bez makowca , dla mnie się nie da, ja nie mam jakiegoś ulubionego przepisu na Makowiec, gdyż uwielbiam wszystkie ciasta zawierające
mak. Przepis na ten makowiec robię po raz pierwszy, a przepis znalazłam na tej stronie, choć go troszkę przerobiłam na swój sposób. Ciasto wyszło idealne w smaku, rozpływa się w ustach, a pianka z kruszonka jest po prostu boska.Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej,1 szklanka
cukru,250 g
margaryny,1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej,4
jajka,
aromat migdałowy,50 g drobno posiekanej smażonej
skórki pomarańczowej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Masa makowa:1 szklanka
cukru,2 szklanki
maku,50 g
orzechów włoskich,50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2
białka.Pianka:4
białka,1 łyżka
soku malinowego,sok z 1/2
cytryny,1/2 szklanki
cukru pudru.Kruszonka:50 g
masła,4 łyżki
mąki,4 łyżki
cukru,1/2 op.
cukru waniliowego (8 g)
płatki migdałówSposób wykonania:Ciasto:
Margarynę utrzeć z
cukrem,
żółtkami.
Margaryna,
żółtka i
cukier...............................................Wsypać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i
skórkę pomarańczową.

Z
mąkami i
skórką pomarańczową.........................................Z
białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z
ciastem.

Ciasto i piana z
białek........................................................Masa makowa:
Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć( ja
mak utarłam w robocie).
Mak..................................................................Z
białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z
makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Składniki na masę
makową.......................................................Pianka: Z
białek,
cukru,
soku malinowego i z
cytryny ubić bardzo sztywną pianę.
Białka i
cukier puder..........................................................

Pianka z
sokiem malinowym i
sokiem z cytryny....................................................Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.

Składniki na kruszonkę............................................................

Kruszonka...................................................................Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto.

Ciasto na blaszce.......................................................................Na nim rozłożyć masę.

Z masa
makową........................................................................Wstawić do piekarnika na 50 min. Piec w temp. 180 stopni.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać
migdałami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut.

Ciasto przed pieczeniem..................................................Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Ciasto po upieczeniu................................................................

Makowiec wiejski...............................................................

Makowiec......................................................

Z bliska.................................................................

I jeszcze raz........................................................